A A A
  • English
  • Deutsch
Poniedziałek, 16 lipca 2018, dzisiaj świętujemy imieniny: Eustachego, Marii

Kontakt

Aktualności

Uczniowie ZSP Nr 2 zakończyli staż we Włoszech

08-02-2017 | Dla Mieszkańców

Zdjęcie uczestników staży ZSP Nr 2

Staże zagraniczne we włoskim Rimini realizowane przez krośnieński ZSP Nr 2 w ramach projektu „Europejskie podróże po wiedzę i doświadczenie zawodowe” z początkiem lutego dobiegły końca.

 

 

Od 15 stycznia do 4 lutego 2017 r. aż 16 uczniów ZSP Nr 2 w Krośnie, kształcących się w zawodach cukiernik, technik żywienia i usług gastronomicznych oraz 2 nauczycieli przedmiotów gastronomicznych  i opiekun, przebywało w Rimini we Włoszech na trzytygodniowych stażach. Była to pierwsza grupa, która brała udział w realizowanym od sierpnia 2016 r. projekcie pn. „Europejskie podróże po wiedzę i doświadczenie zawodowe – staże zagraniczne”. Projekt ten realizowany jest w ramach Erasmus+ (programu Unii Europejskiej w dziedzinie edukacji, szkoleń, młodzieży i sportu na lata 2014-2020).

 

Zdjęcie grupy uczniów we Włoszech


Głównym celem projektu jest przede wszystkim zwiększenie aktywności uczniów w poszukiwaniu pracy, zwiększenie ich szans na zatrudnienie na lokalnym i europejskim rynku pracy. Istotną kwestią jest także  wzmocnienie atrakcyjności i podniesienie jakości oferty edukacyjnej szkoły w zakresie kształcenia i szkolenia zawodowego.

 

Zdjęcie uczestników staży ZSP Nr 2

 

Przygotowanie grupy do wyjazdu rozpoczęło się już w listopadzie. Stażyści wzięli udział w dwudziestogodzinnym kursie języka włoskiego. Poza tym samodzielnie podnosili (online) znajomość języka poprzez naukę słownictwa branżowego na platformie Moodle. Stażyści odbyli również zajęcia z doradcą zawodowym, szkolnym pedagogiem, poznawali kulturę Włoch oraz zwyczaje żywieniowe Włochów.

 

Zdjęcie uczestników staży ZSP Nr 2

 

Doskonalili umiejętność opracowywania profesjonalnego Europass CV, które stanowiło podstawę do wyboru dla nich odpowiedniego miejsca odbywania stażu (restauracji, cukierni) w Rimini. W ramach realizowanych staży zarówno uczniowie, jak i nauczyciele mieli możliwość powiązania wiedzy teoretycznej z umiejętnościami praktycznymi. Sporządzali potrawy oraz wyroby cukiernicze typowe dla włoskiej branży gastronomicznej i cukierniczej.

 

Zdjęcie uczestników staży ZSP Nr 2

 

Kucharze zajmowali się obróbką owoców morza i przyrządzaniem dań na bazie wspomnianych frutti di mare oraz tradycyjnych potraw włoskich takich jak: lasagna, spaghetti carbonara, spaghetti bolognese, tagliatelle ragù, tortelini, pizza, sałatka z pomidorami i mozzarellą. Możliwość sporządzania potraw z tak wyszukanych w Polsce produktów jak: krewetki, homary, rawki, mule czy ośmiorniczki była czymś nietypowym, ponieważ na co dzień w czasie zajęć w pracowniach gastronomicznych uczniowie nie dysponują takimi składnikami.

 

Zdjęcie uczestników staży ZSP Nr 2

 

Nauczyciele przedmiotów gastronomicznych, które również odbywały staż dodatkowo poznały sposoby przyrządzania takich potraw jak: strozzapreti al sugo di canocchie, pescato del giorno dell'adriatico alla brace, ravioli ripieni di erbe con vongole e strigoli, spaghetti alla chitarra all'astice, ravioli ripieni di erbe con zucchine e fiori di zucca, tagliata di manzo con sale di cervia e rosmarino, cotoletta di mora romagnola alla riminese.

 

Zdjęcie uczestników staży ZSP Nr 2

 

Z kolei cukiernicy m.in. sporządzali kruche ciastka, bezy, torty, rogaliki i dekorowali gotowe wyroby cukiernicze charakterystyczne dla cukiernictwa włoskiego. Ponadto poznali typowe cechy włoskich łakoci i lokalne specjały - babbà, cassata, panettone.

 

Zdjęcie uczestników staży ZSP Nr 2

 

Udział w projekcie umożliwił stażystom zdobycie dodatkowych umiejętności interpersonalnych (m.in.: umiejętność organizowania stanowiska pracy, umiejętność efektywnego zarządzania czasem, umiejętność oceny jakościowej wykonanych zadań), a także nowych doświadczeń zawodowych i osobistych.

 

Zdjęcie przygotowywanej potrawy

 

Uczestnictwo w stażu oraz uzyskanie certyfikatów zawodowych w tym dokumentu Europass Mobilność, poświadczających nabyte kompetencje, to dla uczniów dodatkowy atut podczas poszukiwania pracy zarówno w kraju, jak i za granicą. Pobyt we Włoszech to nie tylko praca w restauracji czy cukierni, ale także poznanie walorów turystycznych. Stażyści zwiedzili między innymi: Rimini, Ravennę oraz księstwo San Marino.

 

Zdjęcie uczestników staży ZSP Nr 2

 

Za kilka tygodni w ramach projektu wyjeżdża na staż do Ubedy w Hiszpanii kolejna grupa uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych, a w sierpniu na staż do Portugalii pojedzie grupa fryzjerów oraz dwie nauczycielki przedmiotów gastronomicznych.

 

Zdjęcie uczestników staży ZSP Nr 2

 

Obszerniejszą fotorelację można zobaczyć na stronie internetowej projektu „Europejskie podróże po wiedzę i doświadczenie zawodowe – staże zagraniczne” współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+.

wstecz

Jesteśmy na:

 

Multimedia

  •  

Fotogalerie

Niecodzienne spojrzenie na...

 

Przedstawiamy niecodzienne spojrzenie na Krosno - miejsca, które albo nie są dostępne dla...

 
więcej
zobacz wszystkie

Hejnał

Hejnał

 

Hejnał miasta Krosna

 
Zobacz video Zobacz wszystkie

Kalendarium wydarzeń

  •  
  • TEATR NA BRUKU – WAKACYJNE WARSZTATY TEATRALNE

    Termin: 2018-07-16
    Miejsce: RCKP, ul. Kolejowa 1, Krosno więcej
  •  
  • WARSZTATY TEATRALNE „Świadomość i higiena głosu”

    Termin: 2018-07-16
    Miejsce: RCKP, ul. Kolejowa 1, Krosno więcej
  •  
  • artKino zaprasza na WAKACYJNE PODRÓŻE PO EUROPIE - ISLANDIA

    Termin: 2018-07-16
    Miejsce: artKino, ul. Bieszczadzka 1, Krosno więcej
  •  
  • MANUFAKTURA WYOBRAŹNI. Wakacyjne zajęcia plastyczne w RCKP

    Termin: 2018-07-18
    Miejsce: RCKP, ul. Kolejowa 1, Krosno więcej
  •  
  • LETNIA PRZYGODA W OGRÓDKU JORDANOWSKIM

    Termin: 2018-07-19
    Miejsce: Krosno więcej
  •  
Zobacz pełny kalendarz imprez

Newsletter

Aktualne informacje prosto na Twój adres e-mail

Serwis sms

SMS-owy miejski system informacyjny Urzędu Miasta Krosna. Wyśij sms o treści TAK na numer 607 599 493. więcej