A A A
  • English
  • Deutsch
Poniedziałek, 11 grudnia 2017, dzisiaj świętujemy imieniny: Damazego, Daniela

Kontakt

Aktualności

Uczniowie krośnieńskiego ZSP Nr 2 z wizytą w Ubedzie

18-04-2017 | Dla Mieszkańców

Szesnastu uczniów z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. Ks. Stanisława Szpetnara w Krośnie przez trzy tygodnie nabierało doświadczenia, podczas stażu zagranicznego w hiszpańskiej Ubedzie.

 

Tym razem wyjazd uczniów był możliwy, dzięki realizacji projektu pn.„Europejskie podróże po wiedzę i doświadczenie zawodowe – staże zagraniczne” w ramach Erasmus+ (programu Unii Europejskiej w dziedzinie edukacji, szkoleń, młodzieży i sportu na lata 2014-2020).

 

Uczniowie ZSP Nr 2 staż zagraniczny

 

Europejskie podróże zaprowadziły uczniów do hiszpańskich restauracji, w których zdobywali oni wiedzę, umiejętności i doświadczenie, których nie zdołaliby opanować w czasie nauki w szkole. Hiszpańscy restauratorzy byli dla stażystów mistrzami odkrywającymi tajemnice i arkana kuchni swojego kraju. W trakcie pracy uczniowie stykali się z produktami kulinarnymi, takimi jak: małże, krewetki, niespotykane w Polsce gatunki ryb, karczochy.

 

Sporządzali z nich niecodzienne w Polsce, ale typowe dla Hiszpanii potrawy: tapas, croquetas, albóndigas, tortilli, gazpacho, sopa de marisco, paella przyzwyczajając się równocześnie do nowych, nieznanych smaków. Poza potrawami uczniowie przygotowywali także: natillas, galletas de mantequilla, bizcocho de chocolate. Stażyści nauczyli się otwartości na kulinarne odkrycia i poznawanie tego, co zaskakuje i zadziwia w kuchni krajów europejskich.

 

Uczniowie ZSP Nr 2 staz zagraniczny- zdjęcie

 

Organizatorzy umożliwili uczestnikom udział w nietypowych warsztatach w Centrum Interpretacji Oliwy w Ubedzie (The Centre for Interpretation of the Olive Oil and Olive Grove). W trakcie warsztatów odbyła się prelekcja dotycząca sposobu wytwarzania oliwy oraz rodzajów oliwy. Po zajęciach teoretycznych odbyły się zajęcia praktyczne polegające na rozpoznawaniu za pomocą węchu i smaku rodzajów oliwy i ocena ich właściwości.

 

Uczniowie ZSP Nr 2 staz zagraniczny- zdjęcie

 

Na zakończenie stażyści degustowali sporządzone przez szefa kuchni tapas (przekąski): sałatka z ziemniaków, papryki i ośmiornicy z czosnkowym sosem; dorsz duszony w oliwie z ziemniakami i dipem paprykowym; chorizo z przepiórczym jajem i czekoladowy deser, których głównym składnikiem była oliwa.

 

Przygotowanie grupy do wyjazdu rozpoczęło się parę miesięcy wcześniej. Stażyści wzięli udział w zajęciach z doradcą zawodowym, szkolnym pedagogiem, poznawali kulturę Hiszpanii oraz zwyczaje żywieniowe Hiszpanów. Poza tym doskonalili umiejętność opracowywania profesjonalnego Europass CV, które stanowiło podstawę do wyboru dla nich odpowiedniego miejsca odbywania stażu. Samodzielnie (online) podnosili znajomość języka hiszpańskiego poprzez naukę słownictwa branżowego na platformie Moodle.

 

Uczniowie ZSP Nr 2 staz zagraniczny- zdjęcie

 

Jednak najdoskonalszą szkołą językową był codzienny kontakt z rodowitymi Hiszpanami i nawiązywanie kontaktu na tematy branżowe i osobiste. Zalety stażystów takie jak: umiejętność organizowania stanowiska pracy, efektywnego zarządzania czasem, oceny jakościowej wykonanych zadań, staranność, pasja zawodowa, komunikatywność, wysoka kultura osobista zostały docenione przez pracodawców.  Dzięki temu udało się stażystom osiągnąć główny cel realizowanego projektu, czyli zwiększyć swoją aktywność w poszukiwaniu pracy i szanse na zatrudnienie na lokalnym i europejskim rynku pracy.

 

Hiszpańscy restauratorzy zaproponowali stażystom podjęcie pracy w czasie wakacji, co świadczy o tym, że uczniowie ZSP Nr 2  są bardzo ambitnymi, zdolnymi, młodymi ludźmi, dla których nauka zawodu to równocześnie pasja i sposób na życie. Pobyt na stażach w Hiszpanii nie ograniczał się tylko do zdobywania doświadczenia zawodowego i pracy. Czas wolny uczniowie wypełniali odkrywaniem atmosfery Ubedy, jej prawdziwego oblicza oraz atrakcji turystycznych. 

 

Uczniowie ZSP Nr 2 staz zagraniczny- zdjęcie

 

Natomiast w trakcie czterech wycieczek poznali walory turystyczne regionu i hiszpańskich miast takich jak: Jaen, Cazorla, Grenada i Kordoba. Z zagranicznych staży oprócz hiszpańskiej opalenizny, nowych przyjaźni i niezapomnianych wrażeń, uczniowie przywieźli także dokumenty potwierdzające zdobyte umiejętności i wiedzę takie jak: certyfikat zawodowy, dokument Europass Mobilność, certyfikat z warsztatów dotyczących rozpoznawania oliwy i certyfikat językowy.

 

Uczniowie ZSP Nr 2 staz zagraniczny- zdjęcie

 

Będą one stanowić dla uczniów dodatkowy atut podczas poszukiwania pracy zarówno w kraju, jak i za granicą. Natomiast pod koniec wakacji działalność zakładów fryzjerskich w Barcelos w Portugalii pozna 16 uczniów zasadniczej szkoły zawodowej i technikum uczących się w zawodach fryzjerskich. Będą im towarzyszyć: opiekun oraz 2 nauczycieli przedmiotów gastronomicznych.

 

Uczniowie ZSP Nr 2 staz zagraniczny- zdjęcie

 

Staże w Portugalii zakończą realizację projektu „Europejskie podróże po wiedzę i doświadczenie zawodowe – staże zagraniczne”. Fotorelację można zobaczyć na stronie internetowej ZSP Nr 2 w Krośnie.

 

Tekst: Małgorzata Płatek/ZSP Nr 2 w Krośnie
 
 

Uczniowie ZSP Nr 2 staz zagraniczny- zdjęcie
Uczniowie ZSP Nr 2 staz zagraniczny- zdjęcie
Uczniowie ZSP Nr 2 staz zagraniczny- zdjęcie
Uczniowie ZSP Nr 2 staz zagraniczny- zdjęcie
Uczniowie ZSP Nr 2 staz zagraniczny- zdjęcie
Uczniowie ZSP Nr 2 staz zagraniczny- zdjęcie
Uczniowie ZSP Nr 2 staz zagraniczny- zdjęcie
Uczniowie ZSP Nr 2 staz zagraniczny- zdjęcie
Uczniowie ZSP Nr 2 staz zagraniczny- zdjęcie
Uczniowie ZSP Nr 2 staz zagraniczny- zdjęcie
Uczniowie ZSP Nr 2 staz zagraniczny- zdjęcie
Uczniowie ZSP Nr 2 staz zagraniczny- zdjęcie
wstecz

Jesteśmy na:

 

Multimedia

  •  

Fotogalerie

Niecodzienne spojrzenie na...

 

Przedstawiamy niecodzienne spojrzenie na Krosno - miejsca, które albo nie są dostępne dla...

 
więcej
zobacz wszystkie

Hejnał

Hejnał

 

Hejnał miasta Krosna

 
Zobacz video Zobacz wszystkie

Kalendarium wydarzeń

  •  
  • „Azja Środkowa na wesoło” - prelekcja Mieczysława Bieńka z cyklu Krośnieńskie spotkania z podróżnikami

    Termin: 2017-12-11
    Miejsce: Piwnica PodCieniami, Rynek 5, Krosno więcej
  •  
  • Otwarcie wystawy malarstwa Romana Grabowskiego

    Termin: 2017-12-13
    Miejsce: Salonik Artystyczny KBP, ul. Wojska Polskiego 41 więcej
  •  
  • KIERMASZ ŚWIĄTECZNY W REGIONALNYM CENTRUM KULTUR POGRANICZA

    Termin: 2017-12-17
    Miejsce: KROSNO, RCKP, ul. Kolejowa 1 więcej
  •  
  • Rozstrzygnięcie XVIII edycji Krośnieńskiego Konkursu Literackiego

    Termin: 2017-12-19
    Miejsce: Czytelnia Główna KBP, ul. Wojska Polskiego 41 więcej
  •  
  • FILMOWY SYLWESTER w artKinie

    Termin: 2017-12-31
    Miejsce: KROSNO, artKino, ul. Bieszczadzka 1 więcej
  •  
Zobacz pełny kalendarz imprez

Newsletter

Aktualne informacje prosto na Twój adres e-mail

Serwis sms

SMS-owy miejski system informacyjny Urzędu Miasta Krosna. Wyśij sms o treści TAK na numer 607 599 493. więcej