• |
A A A
  • English
  • Deutsch
Poniedziałek, 14 października 2019, dzisiaj świętujemy imieniny: Bernarda, Kalista

Kontakt

Aktualności

"Pan Tadeusz" na słodko

19-05-2010 | Dla Mieszkańców

Natalia Kilar uczennica ZSP Nr 2 w Krośnie,  została wyróżniona nagrodą specjalną Redaktora Naczelnego „Przeglądu Piekarskiego i Cukierniczego” podczas Turnieju Ogólnopolskiego „Najlepszy uczeń w zawodzie Cukiernik”.

 


Już po raz XV we Wrocławiu odbył się ogólnopolski Turniej „Najlepszy uczeń w zawodzie cukiernik”. Województwo podkarpackie reprezentowała uczennica Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Krośnie Natalia Kilar, która praktyczną naukę zawodu odbywa  w Wytwórni Ciast i Lodów „Santos” Marka Bargieła. Temat przewodni tegorocznej edycji brzmiał: „Inspiracje Panem Tadeuszem Adama Mickiewicza”. Turniej składał się z dwóch części. W pierwszym etapie - teoretycznym - uczniowie mieli do rozwiązania test obejmujący wiadomości z zakresu przedmiotów zawodowych. Natomiast drugi etap turnieju był pokazem umiejętności praktycznych. Zadaniem uczestników było wykonanie: korpusów babeczek z ciasta kruchego, tortu o wadze do 3 kg, 6 sztuk babeczek z wcześniej przygotowanych korpusów, 5 sztuk figurek z marcepana oraz eksponatu z czekolady lub karmelu.

 

 


Czekoladowe mrowisko i marcepanowe mrówki - to pierwsza z konkursowych prac Natalii

 


Natalia wykonała tort „Mrowisko”, w kształcie półkuli. Składał się on z blatów czekoladowych i orzechowych przełożonych kremem czekoladowym, wykończonych wiórkami czekoladowymi. Wokół tortu na listkach z karmelu ułożone były mrówki, które zostały wykonane z marcepanu. Jej drugim dziełem konkursowym było pięć figurek z marcepanu barwionego przedstawiające postaci występujące w „Panu Tadeuszu”: ks. Robaka, Klucznika Gerwazego, Stolnika Horeszko, Woźnego Protazego oraz Generała. Kruche babeczki wykonane przez Natalię udekorowane zostały delikatnymi owocami oraz spiralami z karmelu. Jednak najbardziej pracochłonnym zadaniem okazało się wykonanie eksponatu z karmelu. Przygotowując się do turnieju Natalia mogła ułatwić sobie pracę i wykonać odlew z gotowej formy, zdecydowała się jednak na pracę ręczną, aby pokazać swoje zdolności manualne i plastyczne. To ręczne robione arcydzieło przedstawiało piękno polskiej przyrody. Eksponat składał się z kłosów zbóż, trawy oraz kwiatów wiśni.

 


Karmelowy CUD NATURY

 


Pomimo, że Natalia Kilar nie zdobyła czołowego miejsca, to wykonana przez nią praca ukazała bardzo duże jej zdolności plastyczne i artystyczne. Te atuty zostały jednak zauważone i docenione przez Redaktora Naczelnego „Przeglądu Piekarskiego i Cukierniczego”, który uhonorował ją nagrodą specjalną. Praca Natalii Kilar wzbudziła także podziw i zachwyt wśród uczestników turnieju i osób oglądających ekspozycje.

 



Opracowała:
Alicja Kus
Nauczycielka ZSP NR 2 w Krośnie
 

wstecz

Jesteśmy na:

 

Multimedia

  •  

Fotogalerie

Niecodzienne spojrzenie na...

 

Przedstawiamy niecodzienne spojrzenie na Krosno - miejsca, które albo nie są dostępne dla...

 
więcej
zobacz wszystkie

Hejnał

Hejnał

 

Hejnał miasta Krosna

 
Zobacz video Zobacz wszystkie

Kalendarium wydarzeń

  •  
  • XXVI KROŚNIEŃSKA JESIEŃ MUZYCZNA. BALLADY I PIEŚNI STANISŁAWA MONIUSZKI. POLSKA OPERA KRÓLEWSKA

    Termin: 2019-10-15
    Miejsce: RCKP, Kolejowa 1, Krosno więcej
  •  
  • Wykład dra Tadeusza Łopatkiewicza „Jan II Kazimierz Waza w Krośnie - dyskurs historyczny versus kultura masowa”

    Termin: 2019-10-15
    Miejsce: Salonik Artystyczny KBP, ul. Wojska Polskiego 41 więcej
  •  
  • XXXV PUCHAR UŚMIECHU

    Termin: 2019-10-17
    Miejsce: RCKP, Kolejowa 1 , Krosno więcej
  •  
  • DKF "16mm" PARASITE

    Termin: 2019-10-17
    Miejsce: artKino RCKP, Bieszczadzka 1, Krosno więcej
  •  
  • Spotkanie z Marcinem Koziołem

    Termin: 2019-10-17
    Miejsce: Oddział dla Dzieci KBP, ul. Wojska Polskiego 41 więcej
  •  
Zobacz pełny kalendarz imprez

Newsletter

Aktualne informacje prosto na Twój adres e-mail

Serwis sms

SMS-owy miejski system informacyjny Urzędu Miasta Krosna. Wyśij sms o treści TAK na numer 607 599 493. więcej